Bingo spelen is leuk, maar het kan ook een andere kant hebben. Zo is het mogelijk dat je een bingo verslaving ontwikkelt. Dit kan gevaarlijk zijn, voor je gemoedstoestand en je portemonnee. Hoe kun je een bingo verslaving voorkomen en waar moet je precies op letten?

Bingo spelen

Bingo spelen kan tegenwoordig heel gemakkelijk online. Er zijn allerlei websites waar je een gokje kunt wagen en waar je ook geweldige geldprijzen kunt winnen. Dit zijn leuke spellen om te spelen, omdat je ook met anderen aan het chatten bent. Wanneer je verantwoord speelt, is er weinig aan de hand, maar er zijn ook mensen die een bingoverslaving ontwikkelen. En dat is een stuk problematischer.

Wat is een bingo verslaving?

Bij een bingo verslaving is het moeilijk of zelfs onmogelijk om jezelf te beheersen bij het bingospel. Dit houdt in dat je niet kunt stoppen met spelen en dat je veel te veel geld besteed aan het bingospel. Er kan geen weerstand meer worden geboden om tegen de drang in te gaan om te gokken op een bingowebsite. Dit kan grote gevolgen hebben voor bijvoorbeeld je financiële situatie, maar levert daarnaast ook vaak problemen op met je gezondheid, je werk en de mensen in je omgeving.

Hoe herken je het?

Iedereen zou deze verslaving kunnen ontwikkelen, wanneer je niet goed oplet. Lang spelen en vaak spelen kunnen bijvoorbeeld tekenen van een gokverslaving zijn. Ook kan het zijn dat je begint te liegen tegen jezelf en denkt dat je het bedrag dat je hebt gestort wel terug kunt verdienen. En het is mogelijk dat je geïrriteerd wordt wanneer iemand je stoort tijdens het bingo spelen. Als laatste verlang je steeds meer naar het bingospel, ook wanneer je er niet mee bezig bent.

Voorkomen

Dit maakt het online bingo spelen niet meteen iets slechts. Wanneer je er goed mee omgaat, kun je er vooral veel plezier aan hebben. Een paar tips om te voorkomen dat je een bingoverslaving ontwikkelt:

  • Het is belangrijk om plezier te hebben. Focus je niet op de te winnen bedragen, maar geniet vooral van het spel en de chatbox.
  • Zorg voor een goed budget. Wanneer je weet hoeveel geld je maximaal mag storten per week of maand, heb je voor jezelf duidelijk.
  • Raak je geïrriteerd of gefrustreerd? Stop dan tijdelijk.
  • Speel  niet te vaak. Dit houdt het spel leuk en de kans op een verslaving is hierdoor een stuk minder aanwezig.
  • Speel alleen als je nuchter bent. Wanneer je gedronken hebt is de kans groot dat je meer geld stort dan de bedoeling was.
Wat kun je tegen een bingo verslaving doen?

Heb je toch een bingo verslaving ontwikkeld? Dan is het belangrijk om dit te erkennen en hulp te zoeken. Die hulp kan worden gegeven door bijvoorbeeld een professional, zoals een psycholoog. Ook kun je kijken of je met mensen in je omgeving duidelijke afspraken kunt maken. Zo kun je beter grip hebben op de hele situatie. Ook kun je wat andere dingen doen om te voorkomen dat je veel geld op je account stort. Blokkeer bijvoorbeeld tijdelijk de bingosites. Er zijn ook veel boeken te lezen op dit gebied, waardoor je wellicht wat meer duidelijkheid krijgt hoe je dit aan kunt pakken.

Een ander helpen

Is er iemand in je omgeving die een bingo verslaving heeft? Dan zou je ook kunnen ingrijpen door bijvoorbeeld hulp te bieden of iemand te wijzen op de situatie. Onthoud wel dat niet iedereen geholpen wil worden en hierdoor kunnen er lastige situaties ontstaan. Probeer vooral goed te communiceren en leg uit waarom je je zorgen maakt. Voorkom verwijten, omdat dit juist averechts kan werken. Eventueel zou je een professional om hulp kunnen vragen op dit vlak, zodat je beter weet wat je kunt doen.